Galéria

magos1_kisebb foki1_kisebb medve1_kisebb tarkony1_kisebb

A mustár mint jótékony fűszer

Ki gondolta volna, hogy 10dkg mustármag fedezi egy felnőtt ember szervezetének napi foszfor szükségletét? Ezen kívül a sárga mustármag tartalmaz még több, az ideális egészséghez fontos vitamint és ásványi anyagot is. (lásd táblázat)

Ásványi anyag összetétel a napi szükséglet %-ában mennyiség/100g mag
Tiamin (B1-vitamin) 42% 0,543 mg
Riboflavin (B2-vitamin) 25% 0,381mg
Niacin (B3-vitamin) 53% 7,89 mg
B6-vitamin 33% 0,43 mg
Folsav (B9-vitamin) 19% 76 μg
C-vitamin 5% 3,00 mg
E-vitamin 19% 2,89 mg
K-vitamin 5% 5,4 μg
Kalcium 52% 521 mg
Vas 80% 9,98 mg
Magnézium 81% 298 mg
Foszfor 120% 841 mg
Kálium 15% 682 mg
Cink 57% 5,7 mg

A mustármag fehérjetartalma 25-36%, főleg oldható fehérjét tartalmaz, amely gazdag glutaminsavban és aszparaginsavban. A mustármag olajtartalma 28-30%, ennek
4%-a telített zsírsav, 68-69%-a egyszeresen, 18-19%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. Alacsony telített zsírsav tartalma miatt a mustármagolaj kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. Ezen kívül a mustármagolajnak magas az eukarinsav tartalma. (Schusterné és mtásrai 2004.)

A mustármag jellegzetes ízét, aromáját a benne található aromakomponensek, a glukozinolát vegyületek bomlástermékei adják. (Ciska és Kozlowska 1998.)

A mustármag antioxidáns hatású komponensei a fenolvegyületek (Dabrowski és Sosulski 1984.), melyek jelentős mértékben csökkentik a lipoxidációt. (Thiyam és mtársai 2006.)

A százalékos értékek a sárga mustármagban (Sinapis Alba) található vitamin- és ásványi anyag mennyiségeket mutatják egy átlagos felnőtt ember számára javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoztatva. Forrás: USDA National Nutrient Database for Standard Reference